Tuesday 19 October 2010

2010 - 19. Tétel - A társalgási stílus sajátosságai

19. Tétel
A társalgási stílus sajátosságai
A stílusréteg: az egyes nyelvváltozatokra épülő tipikus kifejezésmód. Stílusrétegek: társalgási stílus, tudományos stílus, publicisztikai stílus, közéleti írásbeliség (hivatalos stílus), közéleti szóbeliség (előadói, szónoklati stílus). A társalgási stílus a kötetlen társas életben használt tipikus nyelvi formák használata. Műfajai: párbeszéd(kötetlen forma), magánlevél (kötött forma (megszólítás, bevezetés, elbúcsúzás, stb.)), a mondanivaló rendszerezése, szabályos mondatszerkesztés, lehetséges élőszói jellegzetességek, változatos mondatfajták jellemzik. Nem irodalmi formában írt napló: kötött forma (időrendi szerkesztettség), az önkifejezés egy fajtája, gondolati szinten történő szerkesztettség jellemzi. Az elbeszélés is ide tartozik. A társalgási stílusban a legnagyobb a személyiség tere. Kötetlen társalgásban van mód a személyiség legteljesebb kifejezésére. Minél távolabbi a kapcsolat a beszélő és a hallgató között, annál kötöttebb a beszédmód. Kötöttségei: hagyomány, illem, társadalmi függőségek. Szóhasználatára jellemző a szókészlet gazdagsága, árnyaltsága, egyéni színezete (szünet, beszédtempó). Mondatszerkesztése: hiányos mondatok, változatosságot követel meg, részint összetettebb, tagoltabb mondatok. A hangos stílus eszközei: az élőszó zenei kifejezőeszközei, szórend, mimika, gesztusok.

Nyelvi megformáltsága, műfajai:
  • Szóban:
-    Szóhasználat: gazdag, árnyalt, egyéni színezetű szókészlet
-    Szervetlen mondatrészek, (pl. módosítószók) illetve ún. töltelékszavak (izé, ugye) használata
-    Olykor hibás szórend használata (gyors gondolkodás miatt)
-    Gyakori az egyéni nyelvi lelemény (akár a nyelvhelyesség kárára)
-    Kedveli a közhelyeket (Ez van, ezt kell szeretni) és a divatszavakat (állati, trendi, tök jó)
-    Fokozottan érvényesülnek a nyelv zenei eszközei (hangsúly, hangszín, hanglejtés, tempó, szünet)
-    A nonverbális kommunikációnak óriási szerepe van (gyakran többet mond, mint a verbálisan kifejezett tartalom)
-    Mondatai szerkesztettségében és modalitásában egyaránt változatosságot kívánnak (pl. hiányos, tagolatlan, többszörösen összetett mondatok különféle változatai, illetve felkiáltó, óhajtó, kérdő mondatok használata)
-    Műfajai: pl. párbeszéd, elbeszélés
  • Írásban:
-    Itt is érvényesül a közvetlen, egyéni szín, a természetesség.
-    Gyakorlatilag egy élő beszélgetés imitálását jelenti írásban.
-    A nyelv zenei eszközeinek megfelelő írásjeleket hangsúlyosabban használjuk, mint a többi stílusrétegnél. Jellemző lehet az egyéni jelek alkalmazása.
-    Kevesebb szerkesztetlen (pl. hiányos vagy tagolatlan) mondatot használunk, mint szóban
-    Itt is érvényesülnek a kötöttségek, akár egy személyes találkozáskor (pl. a levélben is fontos a megszólítás, a hangnem, az elköszönés)
-    Műfajai: pl. napló, magánlevél (a hagyományos magánlevél vagy az e-mail egyaránt ide tartozik).

No comments:

Post a Comment